Shkencëtarët tani mund të devijojnë rrufetë falë rrezeve të reja lazer

Në eksperimentin e parë të botës reale të këtij lloji, shkencëtarët kanë arritur të kontrollojnë rrugën e rrufesë në qiell, falë një lazeri me shkrepje të shpejtë që mund të përdoret për të mbrojtur infrastrukturën nga dëmtimi në një stuhi.

Eksperimenti u drejtua në vitin 2021 nga një grup prej rreth 25 studiuesish në projektin Laser Lightning Rod (LLR), një iniciativë me bazë evropiane e cila u nis me qëllimin e zhvillimit të një sistemi lazer për të kontrolluar rrufetë.

Në një abstrakt nga viti 2021 që përshkruan projektin, shkencëtarët thanë se një rreze lazer mjaft intensive duhet të funksionojë ashtu si një tel metalik, duke e detyruar rrufenë të udhëtojë në rrugën e saj.

Për të vërtetuar këtë teori, ata krijuan një lazer me fuqi të lartë prej 2 milionë eurosh, i aftë të lëshonte 1000 impulse me energji të lartë në sekondë, të cilat më pas i provuan pranë kullës së telekomunikacionit Säntis në Alpet zvicerane. Kulla vlerësohet të goditet nga rrufeja rreth 100 herë në vit.

Atje, mbi 10 javë vëzhgim dhe mbi gjashtë orë stuhi midis korrikut dhe shtatorit 2021, kulla u godit nga të paktën 16 vetëtima, me katër bulona që goditën ndërsa lazeri ishte aktiv.

Në një rast të regjistruar nga kamerat me shpejtësi të lartë falë kushteve të qiellit të pastër, një goditje rrufe ndoqi vijën e drejtë të rrezes lazer për rreth 50 metra, duke treguar se teknologjia funksionoi ashtu siç pritej.

Në rastin e tre bulonave që kamerat nuk mund të kapnin për shkak të motit me re, studiuesit shikuan valët e radios të derdhura nga rrufeja dhe zbuluan se goditjet kishin ndjekur përsëri rrugën e krijuar nga lazeri.

Rezultatet e eksperimentit në majë të malit u publikuan në Nature Photonics këtë javë.

Rrufepritës i teknologjisë së lartë

Shkencëtarët janë përpjekur të shfrytëzojnë fuqinë e rrufesë për më shumë se 20 vjet, por është hera e parë që lazerët janë dëshmuar efektivë në grindjen e ngarkesës elektrike të rrufesë në një skenar të botës reale.

Teknologjia më e zakonshme kundër rrufesë që përdoret aktualisht në të gjithë botën është rrufeja, një shtyllë metalike e gjatë prej metrash e rrënjosur në tokë.

Për shkak të lartësisë së tyre të kufizuar, shufrat metalikë nuk mund të përdoren për të mbrojtur zona të mëdha si aeroportet dhe platformat e lëshimit të raketave.

Një rreze lazer me zjarr të shpejtë si ajo e përdorur në eksperimentin e Alpeve Zvicerane, nga ana tjetër, do të ishte në gjendje të mbulonte këto zona dhe infrastrukturë më të madhe, duke kapur rrufetë lart në qiell.

TRUMPF/Martin Stollberg/copyright 2021 Martin Stollberg / TRUMPF GMBH+CO. KG

Duke shpërthyer shpërthime intensive të dritës infra të kuqe në qiell me 1000 herë në sekondë, lazeri i projektit LLR krijon një rrugë me rezistencë më të vogël për rrufetë, duke shkëputur elektronet nga molekulat e ajrit dhe duke formuar një kanal ajri të jonizuar me densitet të ulët.

Ndërsa qëllimi kryesor i kërkimit është që një ditë të përdoret kjo teknologji për të na mbrojtur më mirë ne dhe infrastrukturën tonë nga rrufetë, kostot e larta të rrezes lazer të prodhuar nga projekti LLR e bëjnë këtë të pamundur të ndodhë në të ardhmen e afërt.

Studiuesi kryesor Aurélien Houard, një fizikant në Laboratorin e Optikës së Aplikuar në Paris, i tha Nature se fakti që lazeri i projektit është, deri më tani, i një lloji të veçantë do të thotë se do të duhet kohë për ta bërë teknologjinë më të lirë dhe më praktike.

Burimi: Euronews