Shmangia e kësaj gjëje para gjumit mund t’ju ndihmojë të bini më shumë në peshë, thotë një studim i ri

Nga kontrolli i postës elektronike, gjëja e parë në mëngjes për të parë TV para gjumit natën, pajisjet tona janë një pjesë integrale e jetës sonë të përditshme që nga momenti kur zgjohemi deri në momentin kur na zë gjumi. Fatkeqësisht, kjo mund të nënkuptojë që ne po i bëjmë vetes një dëm të keq në aspektin jo vetëm të zakoneve tona të gjumit, por edhe të shëndetit tonë të përgjithshëm – dhe peshës.

Në një studim të qershorit 2021 të botuar në Raportet Shkencore, një grup prej 10 meshkujsh të rritur ishin të ekspozuar ndaj diodës emetuese të dritës (LED), diodës organike të emetimit të dritës (OLED) ose dritës së zbehtë katër orë para se të binin në gjumë brenda një dhome metabolike, në të cilën ato monitoroheshin nga studiuesit.

Studiuesit zbuluan se subjektet e studimit të cilët kishin qenë të ekspozuar ndaj dritës LED përjetuan një reduktim të ndjeshëm të aftësisë së tyre për të djegur dhjamin ndërkohë që ata fjetën.

Megjithëse nuk u vërejt asnjë efekt në arkitekturën e gjumit, shpenzimi i energjisë dhe temperatura thelbësore e trupit gjatë gjumit u ulën ndjeshëm pas ekspozimit në OLED. Për më tepër, oksidimi i yndyrës gjatë gjumit ishte dukshëm më i ulët pas ekspozimit ndaj LED krahasuar me OLED“,-tha Kumpei Tokuyama, Ph.D., një profesor në shkollën e Shkencave të Shëndetit dhe Sportit në Universitetin e Tsukuba dhe autor i vjetër i studimit, në një deklaratë.

Sipas Tokuyama, kjo mund të nënkuptojë që përdorimi i pajisjeve tuaja para gjumit mund ta bëjë më të vështirë humbjen e peshës – ose madje mund të çojë në shtim të peshës me kalimin e kohës. Ndërsa ekspozimi ndaj OLED-ve kundrejt LED-ve mund të ketë një efekt më të vogël, ulja e shpenzimeve të energjisë gjatë gjumit të subjekteve të studimit ishte akoma mjaft e konsiderueshme që mund të çonte në ndryshime fiziologjike në planin afatgjatë.

Kjo nuk është hera e parë që drita artificiale lidhet me potencialin për shtim në peshë. Sipas një studimi të vitit 2019 të botuar në JAMA Internal Medicine, midis një popullsie studimi prej 43’722 grave midis moshës 35 dhe 74 vjeç, ato që flinin me dritë ose me televizor në dhomën e tyre kishin norma më të larta të mbipeshes në fillim të studimit dhe kishin 17% më shumë gjasa të kenë fituar 5 kg ose më shumë pas përfundimit të studimit.

Ndërsa autorët e studimit të Mjekësisë së Brendshme JAMA pranuan se lidhja e saktë midis ekspozimit ndaj dritës dhe shtimit të peshës nuk ishte e qartë nga kërkimi i tyre, shkencëtarë të tjerë kanë teoritë e tyre: Për shembull, një përmbledhje e hulumtimit të vitit 2019 e botuar në Chronobiology International gjeti një lidhje midis ekspozimit ndaj dritës blu dhe gjumë më i shkurtër REM – i cili ka qenë i lidhur me shtimin e peshës.

Pra, nëse doni të përmirësoni cilësinë e gjumit tuaj dhe të përmirësoni shëndetin tuaj gjatë rrugës, provoni të fikni ato pajisje – dhe dritat – para se të filloni natën.

Burimi: Eat this not that!