Të hënën NASA do të përplasë një anije kozmike me një asteroid për të devijuar rrugën e tij

Të hënën, NASA do të provojë një arritje të pa parë më parë: Një anije kozmike do të përplaset qëllimisht me një asteroid për të devijuar rrugën e tij, në një test të rëndësishëm të aftësisë së njerëzimit për të parandaluar trupat kozmikë të shkatërrojnë jetën në Tokë.

Anija kozmike e Testit të Reduktimit të Dyfishtë të Asteroideve (DART) u nis nga Kalifornia nëntorin e kaluar dhe po i afrohet me shpejtësi objektivit të saj, të cilin do ta godasë me një shpejtësi prej 23,000 km.

Sa i përket përmasave të saj, ajo është më e vogël se përmasat e një makine, me një diametër rreth 160 metra.

Dhe mos u frikësoni, as asteroidi Demorphos dhe as asteroidi më i madh që rrotullohet rreth Didymusit nuk përbëjnë një kërcënim sepse ata rrotullohen rreth diellit në një distancë prej rreth 7 milion milje nga Toka në pikën më të afërt.

Por NASA mendoi se ishte e rëndësishme për të kryer këtë mision përpara se të ishte e nevojshme.

“Kjo është një kohë emocionuese jo vetëm për agjencinë, por edhe për hapësirën dhe historinë njerëzore,” u tha gazetarëve Lindley Johnson, një zyrtar i divizionit të mbrojtjes planetare të NASA-s në konferencën të enjten.

Nëse gjithçka shkon sipas planit, përplasja mes anijes kozmike dhe asteroidit pritet të ndodhë në orën 19:14 ET (23:14 GMT) dhe mund të ndiqet përmes transmetimit të drejtpërdrejtë të NASA-s.

Duke u përplasur me Demorphos-in, NASA shpreson ta shtyjë atë në një orbitë më të vogël që do të kursente 10 minuta nga koha që duhet për të rrethuar Didymos, e cila aktualisht është 11 orë e 55 minuta, një ndryshim që do të zbulohet nga teleskopët tokësorë në ditët pasuese.

Kjo përvojë do ta bëjë realitet atë që më parë ishte përjetuar vetëm në fantashkencë, veçanërisht në filma si “Armageddon” dhe “Mos shiko lart”.

Sfida teknike

Për të goditur një objektiv kaq të vogël, automjeti do të lundrojë në mënyrë autonome gjatë katër orëve të fundit të fluturimit, si një raketë e vetëdrejtuar.

Dhe kamera e tij e quajtur “Draco” do të marrë imazhet e para të asteroidit, forma e të cilit ende nuk dihet (rrumbullakët ose drejtkëndëshe…) në momentin e fundit.

Me një shpejtësi kuadri për sekondë, do të jetë në gjendje të shihet drejtpërdrejt në Tokë me një vonesë prej vetëm rreth 45 sekondash.

Pak minuta më vonë, një satelit me madhësi të kutisë së këpucëve i quajtur LICIACube, i cili u nda nga Dart dy javë më parë, do të kalojë pranë zonës për të kapur imazhe të goditjes dhe ejeksionit, shkëmbinjve të copëtuar të nxjerrë nga përplasja.

Imazhet do të dërgohen në LICACube në javët dhe muajt në vijim.

Përveç kësaj, një grup teleskopësh, në Tokë dhe në hapësirë, duke përfshirë “James Webb”, do të monitorojnë këtë ngjarje dhe mund të jenë në gjendje të shohin një re pluhuri të ndritshëm.

Së fundi, sonda evropiane Hera, e planifikuar të nisë në vitin 2024, do të monitorojë nga afër Demorphos në 2026 për të vlerësuar pasojat e përplasjes dhe për të llogaritur masën e asteroidit për herë të parë.

Kërcënimi ekziston

Shumë pak miliarda asteroidë dhe kometa në sistemin diellor të cilit i përket Toka konsiderohen si kërcënim për planetin dhe asnjëri prej tyre nuk do të jetë në 100 vitet e ardhshme.

Megjithatë, Thomas Zurbuchen, shkencëtari kryesor i NASA-s, tha: “Unë ju garantoj se nëse prisni mjaftueshëm, do të ketë diçka.”

Deri më tani janë vëzhguar rreth 30 mijë asteroidë të të gjitha madhësive pranë Tokës (ato quhen objekte afër Tokës, që do të thotë se orbita e tyre kryqëzohet me orbitën e planetit njerëzor). Rreth 3000 lloje të reja gjenden çdo vit.

Sipas shkencëtarëve, të gjithë asteroidët me një gjatësi prej një kilometër ose më shumë janë vëzhguar pothuajse plotësisht.

Por ata vlerësojnë se kanë zbuluar vetëm rreth 40% të asteroidëve 140 metra ose më shumë në madhësi që mund të shkatërrojnë një rajon të tërë.

Nëse Dart humbet objektivin e tij, automjeti do të ketë karburant të mjaftueshëm për një përpjekje tjetër në dy vjet.

Por nëse do të ketë sukses, do të ishte një hap i parë drejt një bote të aftë për të mbrojtur veten nga një kërcënim ekzistencial në të ardhmen, tha Nancy Chabot nga Laboratori i Fizikës së Aplikuar i Universitetit Johns Hopkins.

Burimi: World Today News