Tesla lejon shoferët të luajnë video lojëra në makina në lëvizje, duke ngritur shqetësime për sigurinë

Tesla përditësoi softuerin e saj duke lejuar pasagjerët e automjeteve të luajnë video lojëra në ekranin qendror me prekje ndërsa janë në lëvizje, duke ngritur pyetje në lidhje me sigurinë dhe shpërqendrimin e shoferit. Më parë, videolojërat mund të luheshin vetëm kur automjeti ishte në park.

The Verge konfirmoi në një Tesla Model 3 se Sky Force Reloaded, Solitaire dhe The Battle of Polytopia mund të luhen në ekranin qendror me prekje ndërsa automjeti është në lëvizje. Një njoftim i kërkon lojtarit të konfirmojë se nuk është shoferi përpara se të nisë lojën, por mesazhi vështirë se është një pengesë. Një shofer mund të trokasë lehtësisht “Unë jam një pasagjer” dhe të luajë një lojë komplekse aksioni si Sky Force ndërsa është në lëvizje.

Disa aplikacione ndërvepruese në makinë funksiononin në lëvizje edhe përpara përditësimit, duke përfshirë tastierën e vizatimit dhe modalitetin Karaoke në muzikë – që gjithashtu paralajmëron shoferin të mos marrë pjesë.

“Përplasjet e ndikuara nga shpërqendrimi janë një shqetësim, veçanërisht në automjetet e pajisura me një sërë teknologjish komode si ekranet argëtuese”, tha një zëdhënësi i NHTSA për Reuters. “Ne jemi të vetëdijshëm për shqetësimet e shoferit dhe po diskutojmë veçorinë me prodhuesin.”

Tesla ka një reputacion për shkeljen e rregullt të rregullave të sigurisë dhe injorimin e rekomandimeve të rregullatorit për përmirësime. Kompania ofron një version të sistemit të avancuar të ndihmës së shoferit të Nivelit 2 të quajtur “Full Self-Driving”, i cili nuk i bën automjetet e saj autonome dhe kërkon që drejtuesit të qëndrojnë vigjilentë gjatë përdorimit.

Ekranet me prekje në automjete po bëhen shpejt normë pasi prodhuesit vazhdojnë të heqin butonat nga automjetet e tyre. Si rezultat, shumë automjete po bëhen më të rrezikshme. Sipas një studimi të vitit 2019, shoferët mund të shpërqendrohen dhe të shikojnë larg nga rruga deri në 40 sekonda për çdo lëvizje.

Tesla ka qenë pionier i përdorimit të përditësimeve të softuerit në industrinë e automjeteve.

Tesla ka filluar të përdorë një kamerë të brendshme për të monitoruar drejtuesit për programin beta të plotë të vetëdrejtimit, i cili u lejon drejtuesve të përdorin drejtimin automatik, mbajtjen e korsisë dhe kontrollin adaptiv të lundrimit në rrugët lokale, jo autostrada. Por shumica dërrmuese e automjeteve Tesla nuk përdorin asnjë kamera për të gjurmuar lëvizjet e syve të shoferit për t’u siguruar që ata po mbajnë vëmendjen e tyre në rrugë.

Burimi: The Verge