Universi i ‘Multi Chain’, multi-zinxhirëve

Nëse ky vit na ka treguar diçka, është se financimi i decentralizuar (DeFi) është rritur në një nga ekosistemet më të rëndësishme në zhvillim të sotëm dhe ka të ngjarë të ketë një ndikim të madh në funksionimin e bankave në të ardhmen.

Rritja e popullaritetit të platformave të kontratave inteligjente ka sjellë një fluks të madh përdoruesish të rinj dhe platformat po bëjnë gjithçka që munden për të tërhequr sa më shumë prej tyre.

Pjesa e tregut të Ethereum po ikën ngadalë

Platformat e reja, si Binance Smart Chain (BSC) kanë nxituar dhe kanë pushtuar industrinë duke përfituar nga të metat e platformave të njohura si Etheruem. BSC është fokusuar me sukses në uljen e kostove të transaksionit dhe sigurimin e një hapësire për përdoruesit që të krijojnë lehtësisht aplikacione të decentralizuara (DApps) dhe produkte DeFi. Me financimin fillestar prej vetëm 100 milionë dollarësh, BSC arriti të tërheqë mbi 100 milionë përdorues të rinj DeFi në platformën e saj.

Nuk ishte befasi, atëherë, kur u zbulua kohët e fundit se Binance – ekosistemi kryesor i blockchain dhe platforma e kriptomonedhës në botë – mori së fundmi një fond rritjeje prej 1 miliard dollarësh për BSC për të përshpejtuar adoptimin e teknologjisë blockchain.

Ethereum, i ndërtuar duke përdorur gjuhën e programimit Solidity, është ende platforma më e njohur e kontratave inteligjente. Megjithëse ka të ngjarë të mbetet kështu për një kohë, po bëhet gjithnjë e më e qartë se tani ka pretendentë aktualë – dhe shumë prej tyre mund të funksionojnë edhe më mirë.

Ethereum vjen me grupin e vet të problemeve të cilat po bëhen gjithnjë e më të vështira për t’u injoruar. Është i ngadalshëm, është i shtrenjtë dhe, nuk është shumë i dobishëm jashtë transaksioneve me vlerë të lartë DeFi.

Si rezultat, po bëhet gjithnjë e më e qartë se platformat më të reja si Solana, Avalanche dhe BSC po punojnë shumë për të zënë vendin e saj duke tërhequr përdoruesit nëpërmjet ofrimit të transaksioneve më të shpejta dhe më të lira për përdoruesit – dhe ata po ia dalin.

Si funksionojnë në të vërtetë ‘MultiChains’

Në thelb, një ‘multichain’ i referohet shumë zinxhirëve të ndryshëm. Ashtu si një blockchain, një multizinxhir është një libër llogarish i pandryshueshëm. Por ndryshe nga një blockchain, i cili përbëhet nga blloqe të dhënash nga një protokoll i vetëm, ai përmban të dhëna nga protokolle të shumta blockchain.

Si rezultat, ai krijon një bllok që përbëhet nga shumë blloqe të tjera. Nëse një projekt është vendosur në një multizinxhir, kjo do të thotë se ai duhet të vendoset në të paktën dy zinxhirë. Këto zinxhirë mund të përfshijnë Ethereum, BSC, Orteku, Solana, Polkadot, etj.

Cilat janë përfitimet e Multichains?

Megjithëse multizinxhirët ka të ngjarë të refuzohen gjerësisht nga një pjesë e madhe e komunitetit Ethereum për shkak të etikës së tyre të ndryshme dhe mungesës së garancive të sigurisë, multizinxhirët kanë aplikime shumë praktike për përdoruesit.

Në mënyrë që asetet të rrjedhin midis zinxhirëve të pavarur, duhet të përdoret një zgjidhje “ndër-zinxhirore”. Në thelb, ky është vetëm një mjet që mundëson transferimin e aseteve midis Ethereum dhe zinxhirëve të tjerë. Kjo optimizon aftësinë për të sintetizuar midis zinxhirëve.

Një numër në rritje i kompanive kanë filluar të shohin potencialin e kësaj. Për shembull, Composable Finance kohët e fundit njoftoi se po ndërton një zgjidhje të ndërveprueshme ndër-zinxhirore në Polkadot – platforma që është quajtur rregullisht “vrasësi i Ethereum”.

Kjo përfundimisht do të lejojë që kontratat inteligjente të komunikojnë dhe të bashkëpunojnë në të gjitha nivelet dhe do të heqë nevojën për urë (kjo është në thelb një lidhje që lejon transferimin e monedhave dhe të dhënave nga një zinxhir në tjetrin), gjë që kërkon aktualisht Polkadot.

Deri më tani, Composable ka qenë një sukses i qetë dhe së fundmi mbylli një raund financimi prej 7 milion dollarësh në qershor. Kohët e fundit, ekipi bashkoi forcat me Polygon për të integruar zgjidhjen e shkallëzimit të Polygon në lidhjen e urës së saj të shtresës 2.

Përfitimi kryesor i multizinxhireve është se ata e zhvendosin atë që më parë ishte një seri shumë e fragmentuar, komplekse zinxhirësh në lëvizje zinxhirore në një proces të pandërprerë. Procesi do të bëhet aq i qetë sa përdoruesi përfundimtar do të bëhet i pavetëdijshëm se në cilin zinxhir po operojnë. Tani për tani, kjo është pothuajse e paimagjinueshme.

Aftësia për të përdorur shumë zinxhirë do të kishte implikime të mëdha në teknologjinë blockchain – në veçanti, industrinë DeFi. Blockchains ndërveprues, për shembull, do të mundësonte transferimin e të dhënave midis bankave me një proces të sigurt dhe të shpejtë. Duke pasur parasysh se sa i rëndësishëm është bërë DeFi brenda një hapësire kaq të shkurtër kohore – e lëre më se sa më i rëndësishëm do të bëhet në të ardhmen – kjo është diçka e madhe.

Në fund të fundit, zgjidhjet me shumë zinxhirë kanë potencialin për të hequr shumë nga kompleksitetet ekzistuese të blockchain dhe për të transformuar teknologjinë e blockchain nga ajo që është sot në një industri thelbësore, me rritje të lartë.

Një vështrim në të ardhmen e universit të multichain

Nëse rritja e multi-zinxhirëve demaskon diçka në lidhje me teknologjinë blockchain, është se ajo nuk është një botë ku “fituesi merr gjithçka”. Shumë nga këto zgjidhje nuk janë konkurrente të Ethereum aq sa janë në përputhje me Ethereum.

Popullariteti në rritje i zgjidhjeve me multi-zinxhirë e ka bërë më të qartë se kurrë që ndërveprueshmëria është e nevojshme. Për të ndërtuar bashkëpunim me njëri-tjetrin, është jetike që grupet e të dhënave të ndryshme të mund të bashkëpunojnë.

Duke krijuar komunitet rreth produkteve të tyre dhe duke lehtësuar partneritetet e suksesshme me mbështetësit kryesorë, sipërmarrësit mund të përdorin të ashtuquajturin “univers të multi-zinxhirëve” në mënyrë që të ndihen të fuqizuar dhe të përshpejtojnë projektet e tyre blockchain.

Burimi: CryptoDaily