Varianti Omicron Covid është përhapur në më shumë se 50 vende dhe 19 shtete të SHBA

Varianti omicron Covid-19 që ka nxitur kufizime globale të udhëtimit dhe mandate të reja të vaksinave që nga zbulimi i tij në Afrikën Jugore muajin e kaluar, tani është gjetur në 50 vende dhe 19 shtete në të gjithë SHBA-në, tha të martën drejtoresha e CDC Rochelle Walensky.

Ndërsa ne jemi ende duke punuar për të kuptuar ashpërsinë e omikronit, se si ai reagon ndaj terapive dhe vaksinave, ne parashikojmë që të gjitha masat e njëjta të paktën, pjesërisht, të ofrojnë njëfarë mbrojtjeje kundër omikronit,” tha Walensky gjatë një konference për shtyp në Shtëpinë e Bardhë Covid-19, duke përsëritur thirrjen e saj për t’u vaksinuar.

Jeff Zients, i cili drejton përpjekjet e Shtëpisë së Bardhë për përgjigjen ndaj Covid-it, tha se vaksinimet janë rritur me rreth 12.5 milionë injeksione të administruara gjatë javës së kaluar – 7 milionë prej të cilave ishin vaksina përforcuese.

“Ky është numri më i lartë i përgjithshëm javor i dozave që nga maji,” tha ai. “Kështu që ne tani po vaksinojmë njerëzit në numra që nuk i kemi parë që nga pranvera.”

Këshilltari kryesor mjekësor i Shtëpisë së Bardhë, Dr. Anthony Fauci, tha se shkencëtarët duhet të kenë disa të dhëna nga mesi i javës së ardhshme që tregojnë se sa mirë i qëndrojnë vaksinat e sotme variantit të ri, i cili përmban dhjetëra mutacione që në përgjithësi e bëjnë atë më ngjitës.

Ne do të jemi në gjendje të përcaktojmë nëse antitrupat e induktuar nga të gjitha vaksinat humbasin apo jo aftësinë e tyre të efektivitetit me omicron,” tha Fauci për studimet që shikojnë si virusin e gjallë ashtu edhe “pseudovirusin”. “Përveç kësaj, ne po bëjmë studime te kafshët për të vlerësuar mbrojtjen imunitare, si dhe efikasitetin e antiviralëve.”

Ai tha se “provat e botës reale” në epidemiologji dhe studime klinike do të përgjigjen përfundimisht se sa i transmetueshëm dhe i rëndë është virusi, si dhe nëse ai mund të shmangë ose jo vaksinat.

Fauci vuri në dukje një grafik që tregoi një mesatare shtatë-ditore të rasteve të konfirmuara të omikronit për 1 milion njerëz në Afrikën e Jugut, duke vënë në dukje se tani është varianti dominues që qarkullon në vend. “Përkulja pothuajse vertikale e kësaj argumenton qartë drejt një shkalle të lartë transmetimi,” tha ai.

NIH | Shtëpia e Bardhë SHBA

Ai tha se ishte shumë herët për të përcaktuar ashpërsinë e sëmundjes. Ndërsa të dhënat e lëshuara gjatë fundjavës nga Afrika e Jugut tregojnë se omicron mund të shkaktojë sëmundje më të lehta, ai paralajmëroi se kjo mund të ndikohet nga fakti se shumë nga ky grup i veçantë janë individë të rinj.

Ekziston një rrezik në rritje që njerëzit që janë shëruar nga variantet beta ose delta të riinfektohen me omicron, tha ai. Një studim tregoi një rritje të trefishtë të rrezikut të ri-infeksionit me omicron mbi variantet e tjera. Kjo tregon, “përsëri pa prova përfundimtare, se ka një ndryshim dhe, në fakt, evazion imuniteti që nxitet nga variante të tjera”.

Burimi: CNBC