Zbulohet gjeni që mund të ndihmojë në formësimin e përgjigjes imune ndaj virusit Covid

Ndryshimet e vogla në përbërjen gjenetike të një individi mund të ndihmojnë për të shpjeguar pse disa njerëz krijojnë një mbrojtje të fortë natyrore kundër infeksionit Covid, ndërsa të tjerët zhvillojnë sëmundje të rënda, sipas një studimi të ri.

Shkencëtarët në MRC-University of Glasgow Center for Virus Research kanë identifikuar një gjen të veçantë të kodimit të proteinave, të quajtur OAS1, i cili mendohet se luan një rol kyç në formimin e fazave të hershme të përgjigjes së një individi ndaj Sars-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19.

Kur një qelizë njerëzore është e infektuar, proteina OAS1 është në gjendje të ndiejë praninë e virusit. Ai hidhet në veprim dhe fillon një zinxhir ngjarjesh të lidhura me aktivizimin e një enzime që vret ARN-në, duke e lejuar qelizën të fillojë të sulmojë materialin gjenetik të virusit.

Studimi, i botuar në revistën Science, sugjeron që disa njerëz shprehin një version më mbrojtës të OAS1 që është ‘preniluar’. Kjo është shtimi i një molekule të vetme lipidi në proteinë të koduar nga gjeni OAS1.

Për shkak se koronaviruset fshihen brenda qelizave dhe përsëritin gjenomet e tyre brenda fshikëzave të formuara nga lipidi, OAS1 i preniluar është pra më i përshtatshëm për të kërkuar Sars-CoV-2 dhe për të drejtuar armatimin qelizor për ta sulmuar atë.

Në pacientët e shtruar në spital, versioni i preniluar i gjenit u shoqërua me rezultate më të mira nga Covid-19 i rëndë. Ata pa të kishin rezultate më të këqija klinike në krahasim; pranimi në ICU ose vdekja ishte 1.6 herë më shumë të ngjarë në këta pacientë, tha studimi.

Studiuesit gjithashtu zbuluan se, përafërsisht 55 milion vjet më parë, kishte një heqje të këtij gjeni mbrojtës në lakuriqët e natës, një nga burimet e supozuara të SARS-CoV-2.

Si i tillë, kjo do të thotë që virusi nuk është dashur kurrë të përshtatet për të shmangur këtë linjë të veçantë mbrojtjeje, e cila për këtë arsye mbetet efektive për disa njerëz në sigurimin e mbrojtjes.

Por nëse Sars-CoV-2 ndryshon dhe fiton aftësinë për të anashkaluar mbrojtjet e krijuara nga proteina e preniluar OAS1, virusi potencialisht mund të bëhet më vdekjeprurës ose i transmetueshëm.

Profesori Sam Wilson, një virolog në Qendrën për Kërkimin e Viruseve, tha: “Ne e dimë që viruset përshtaten, dhe madje Sars-CoV-2 ka të ngjarë të jetë përshtatur për t’u replikuar në rezervuarët e kafshëve në të cilat qarkullon.”

“Transmetimi ndër-specie tek njerëzit e ekspozoi virusin Sars-CoV-2 në një repertor të ri të mbrojtjeve antivirale, disa prej të cilave Sars-CoV-2 mund të mos dijë t’i shmanget.

“Ajo që na tregon studimi ynë është se koronavirusi që shkaktoi shpërthimin e SARS në 2003 tashmë kishte mësuar të shmangte proteinën e preniluar OAS1.

“Nëse variantet Sars-CoV-2 mësojnë të njëjtin truk, ato mund të jenë shumë më patogjene dhe të transmetueshme në popullata të pavaksinuara. Kjo përforcon nevojën për të monitoruar vazhdimisht shfaqjen e varianteve të reja Sars-CoV-2.”

Burimi: The Independent