Zelanda e Re do të ndalojë duhanin për brezin e ardhshëm

Zelanda e Re ka njoftuar se do ta ndalojë duhanin për gjeneratën e ardhshme, në mënyrë që ata që janë 14 vjeç e poshtë sot të mos jenë kurrë ligjërisht në gjendje të blejnë duhan.

Legjislacioni i ri nënkupton se mosha e ligjshme e pirjes së duhanit do të rritet çdo vit, për të krijuar një brez pa duhan të Zelandës së Re, tha të enjten ministrja e shëndetësisë Dr Ayesha Verrall.

Kjo është një ditë historike për shëndetin e popullit tonë,” tha ajo.

Qeveria njoftoi rritjen e moshës së bashku me masat e tjera për ta bërë duhanin të papërballueshëm dhe të paarritshëm, në përpjekje për të arritur qëllimin e saj për ta bërë vendin tërësisht pa duhan brenda katër viteve të ardhshme. Masa të tjera përfshijnë uljen e sasisë së ligjshme të nikotinës në produktet e duhanit në nivele shumë të ulëta, shkurtimin e dyqaneve ku mund të shiteshin ligjërisht cigaret dhe rritjen e financimit për shërbimet e varësisë. Ligjet e reja nuk do të kufizojnë shitjet e vapave.

Ne duam të sigurohemi që të rinjtë të mos fillojnë kurrë të pinë duhan, kështu që do ta bëjmë shkelje shitjen ose furnizimin e produkteve të duhanit të tymosur për grupet e reja të të rinjve. Njerëzit e moshës 14 vjeç kur ligji të hyjë në fuqi nuk do të jenë kurrë në gjendje të blejnë ligjërisht duhan,” tha Verrall.

Normat ditore të duhanpirjes në Zelandën e Re kanë rënë me kalimin e kohës – në 11.6% në 2018, nga 18% një dekadë më parë. Por normat e pirjes së duhanit për Māori dhe Pacifika ishin shumë më të larta – 29% për Māori dhe 18% për Pasifika. “Nëse asgjë nuk ndryshon, do të duhen dekada derisa normat e duhanpirjes maori të bien nën 5%,” tha Verrall. Ajo tha se çrrënjosja e duhanit në katër vitet e ardhshme ishte e arritshme: “Unë besoj se është. Në fakt, ne jemi në rrugën e duhur që popullsia evropiane e Zelandës së Re të bëhet pa duhan. Çështja është, megjithatë, nëse nuk e ndryshojmë atë që po bëjmë, nuk do t’ia dalim për Maori – dhe kjo është ajo në të cilën plani është me të vërtetë i fokusuar.

Politikat u mirëpritën nga ekspertët e shëndetit publik të enjten. “Zelanda e Re edhe një herë kryeson botën – këtë herë me një plan të fundit të zbatimit pa tym 2025 – është me të vërtetë një ndryshim i lojës”, tha Dr Natalie Walker, drejtore e Qendrës për Kërkimin e Varësisë në Universitetin e Auckland.

Reduktimi i nikotinës në cigare ishte i pari botëror, tha Chris Bullen, një profesor i shëndetit publik. Nga pikëpamja shëndetësore, “të gjitha dëshirat e mia janë realizuar”, tha ai.

Planet fillestare për një brez pa tym të Zelandës së Re tani janë finalizuar pas konsultimit publik. Ato u lëshuan për herë të parë në prill. Ato ende do të duhet të kalojnë procesin legjislativ, por nuk duhet të përballen me asnjë pengesë – Smokefree 2025 është një politikë kryesore e Punës dhe partia mban shumicën në parlamentin e Zelandës së Re. Verrall tha se legjislacioni do të futet në fuqi në vitin 2022, me kufijtë e moshës që do të hyjnë në vitin 2023.

Burimi: The Guardian