8 Mars Dita Ndërkombëtare e Gruas: Përse festohet? Historia dhe domethënia

Dita Ndërkombëtare e Gruas (IWD) mbahet më 8 mars çdo vit.

Ajo filloi jetën si Dita Kombëtare e Gruas në Shtetet e Bashkuara në shkurt 1909. Një vit më pas, në Konferencën e dytë Ndërkombëtare të Grave Punëtore në Kopenhagë, Danimarkë, aktivistja për të drejtat e grave Clara Zetkin bëri thirrje për një ditë ndërkombëtare të gruas për t’i dhënë grave një zë më të madh për të çuar përpara kërkesat e tyre për të drejta të barabarta.

Ai u miratua unanimisht nga të pranishmet femra nga 17 vende, duke përfshirë tre deputetet e para të Finlandës. Dita Ndërkombëtare e Gruas u shënua për herë të parë në Mars 1911 – dhe data u caktua si 8 Mars në 1913. OKB-ja e festoi për herë të parë në 1975 dhe në 1996 shpalli temën e saj të parë vjetore: “Të festojmë të kaluarën, të planifikojmë per te ardhmen”.

Dita Ndërkombëtare e Gruas festohet si një festë kombëtare nga vende anembanë globit, ku grave shpesh u jepen lule dhe dhurata – dhe ka evente qytetet kryesore në mbarë botën.

Më 8 mars 1914, pati një marshim për të drejtën e votës së grave në Londër, duke bërë thirrje për të drejtën e votës së grave, në të cilin u arrestua aktivistja e profilit të lartë Sylvia Pankhurst.

International Women's Day 2022 - Everyone Health

Në vitin 2001, platforma internationalwomensday.com u lançua për të rindezur vëmendjen për këtë ditë, për të festuar arritjet e grave dhe për të vazhduar thirrjen për barazi gjinore.

Në njëqindvjetorin e vitit 2011, presidenti në detyrë i SHBA-së, Barack Obama, bëri thirrje që marsi të njihet si Muaji i Historisë së Grave. Ai tha: “Historia tregon se kur gratë dhe vajzat kanë akses në mundësi, shoqëritë janë më të drejta, ekonomitë kanë më shumë gjasa të përparojnë dhe qeveritë kanë më shumë gjasa t’u shërbejnë nevojave të të gjithë njerëzve të tyre.

Burimi: World Economic Forum