Britania e Madhe mbështet projektin e Rolls-Royce për të ndërtuar një reaktor bërthamor në Hënë

Agjencia Hapësinore e Mbretërisë së Bashkuar tha të premten se do të mbështeste kërkimin nga Rolls-Royce duke parë përdorimin e energjisë bërthamore në Hënë.

Në një deklaratë, agjencia qeveritare tha se studiuesit nga Rolls-Royce kishin punuar në një program Micro-Reactor “për të zhvilluar teknologjinë që do të sigurojë fuqinë e nevojshme për njerëzit për të jetuar dhe punuar në Hënë”.

UKSA tani do të sigurojë 2.9 milion £ (rreth 3.52 milion dollarë) financim për projektin, i cili tha se do të “siguronte një demonstrim fillestar të një reaktori bërthamor modular hënor në Mbretërinë e Bashkuar”.

Paratë e reja bazohen në 249,000 £ të ofruara nga UKSA për të financuar një studim në 2022.

“Të gjitha misionet hapësinore varen nga një burim energjie, për të mbështetur sistemet për komunikim, mbështetje për jetën dhe eksperimente shkencore,” tha ai.

“Energjia bërthamore ka potencialin për të rritur në mënyrë dramatike kohëzgjatjen e misioneve të ardhshme hënore dhe vlerën e tyre shkencore.”

Rolls-Royce është vendosur të punojë me një sërë organizatash në projekt, duke përfshirë Qendrën e Kërkimeve të Avancuara të Prodhimit të Universitetit të Sheffield dhe AMRC Bërthamore, dhe Universitetin e Oksfordit.

Zhvillimi i energjisë bërthamore hapësinore ofron një shans unik për të mbështetur teknologjitë inovative dhe për të rritur bazën tonë të aftësive bërthamore, shkencore dhe inxhinierike hapësinore,” tha Paul Bate, shefi ekzekutiv i Agjencisë Hapësinore të Mbretërisë së Bashkuar.

Bate shtoi se kërkimi i Rolls-Royce “mund të vendosë bazat për fuqizimin e pranisë së vazhdueshme njerëzore në Hënë, duke përmirësuar sektorin më të gjerë të hapësirës në Mbretërinë e Bashkuar, duke krijuar vende pune dhe duke gjeneruar investime të mëtejshme”.

Sipas UKSA, Rolls-Royce – nuk duhet ngatërruar me Rolls-Royce Motor Cars, e cila është në pronësi të BMW po synon “të ketë një reaktor gati për të dërguar në Hënë deri në vitin 2029”.

Dhara Patel, eksperte e hapësirës në Qendrën Kombëtare të Hapësirës në Leicester, Angli, tha për CNBC se njerëzit që kthehen në Hënë do të kenë nevojë për “një burim të besueshëm energjie” në mënyrë që astronautët “të mund të jetojnë dhe të punojnë në fqinjin tonë hënor për misione afatgjata”.

“Energjia diellore do të dukej një zgjedhje e qartë, por rrotullimi i Hënës rezulton në një ditë dy-javore të ndjekur nga një dy javë errësirë ose natë – jo ideale,” vazhdoi të shpjegoi Patel.

“Me pak ajër dhe pa ujë të lëngshëm në sipërfaqe, burime të tjera të rinovueshme të energjisë nuk janë të mundshme,” tha ajo. “Energjia bërthamore mund të mundësojë një burim të vazhdueshëm të energjisë, pavarësisht nga mjedisi fizik dhe kushtet në sipërfaqen hënore.”

Përdorimi i energjisë bërthamore në hënë, vuri në dukje Patel, mund të rrisë jetëgjatësinë e misioneve hënore.

“Ajo që do të kërkojë një konsideratë të kujdesshme është karburanti bërthamor që do të përdoret për të gjeneruar nxehtësi, si do të merret me përgjegjësi, së bashku me sa efikasitet teknologjia e re do të prodhojë energji elektrike nga procesi dhe do të menaxhojë mbetjet radioaktive.”

“Financimi shtesë nga UKSA shpresojmë se do të lejojë Rolls-Royce të eksplorojë këto zona dhe të zhvillojë sistemet më të mira të mundshme.”

Lajmet nga Britania e Madhe vijnë në një kohë kur NASA po ecën përpara me programin e saj Artemis, i cili është i përqendruar në krijimin e asaj që ajo e quan një “prezencë të qëndrueshme në Hënë për t’u përgatitur për misionet në Mars”.

NASA po punon me partnerë ndërkombëtarë dhe tregtarë për Artemis. Në korrik 1969, Neil Armstrong u bë personi i parë që shkeli në Hënë.

Burimi: CNBC