FDA ndez dritën jeshile për vaksinat për fëmijët, i hap rrugën autorizimit

Vaksinat për 28 milionë fëmijë amerikanë janë në rrugën e autorizimit. Një panel këshillues në Administratën e Ushqimit dhe Barnave votoi në mbështetje të vaksinës Pfizer për fëmijët 5-11 të martën pasdite.

Votimi ishte hapi i parë në një proces rregullues për vaksinën Pfizer me dy injeksione. Kjo mund t’i lejojë fëmijët të marrin vaksinat e para në fillim të nëntorit deri në fillim të dhjetorit.

Më pas, drejtuesit e FDA-së kanë mundësinë të nënshkruajnë zyrtarisht, që të martën mbrëma. Nëse kjo ndodh, Shtëpia e Bardhë do të fillojë dërgimin e dozave.

Por ka akoma më shumë hapa përpara se të injektohen dozat. Nëse autorizohet nga FDA, procesi do të zhvendoset në Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve të martën e ardhshme. Një panel CDC mblidhet për të diskutuar të njëjtat të dhëna të shqyrtuara nga FDA.

Nëse gjithçka shkon mirë, dhe marrim miratimin rregullator dhe rekomandimet nga CDC, është plotësisht e mundur, nëse jo, ka shumë të ngjarë, që vaksinat të jenë të disponueshme për fëmijët nga 5 deri në 11 brenda javës së parë ose dy të nëntorit.” – tha Dr. Anthony Fauci, këshilltari kryesor mjekësor për Shtëpinë e Bardhë.

Të dhënat më të fundit nga provat klinike të Pfizer zbuluan se vaksina për 5-11 vjeç ishte pothuajse 91% efektive kundër sëmundjeve simptomatike.

Lexo: Pfizer: Vaksina kundër Covid është më shumë se 90% efektive tek fëmijët

Asnjë nga fëmijët në provat klinike nuk përjetoi një efekt anësor të rrallë të inflamacionit të zemrës. Ky inflacion i njohur si miokarditi, është shoqëruar me vaksinat mRNA në raste shumë të rralla, kryesisht tek të rinjtë.