Ku po shkojnë çmimet e naftës?

Shpimi i naftës dhe gazit në zonën e shist argjilorit në SHBA po ngadalësohet. Numri i pajisjeve ka rënë për javë të tëra, dhe Anketa e fundit e Dallas Fed Energy tregoi gjithashtu se aktiviteti po dobësohet.

Disa thonë se kjo do të çonte në tkurrje të ofertës, e cila do t’i shtynte çmimet më të larta. Të tjerët mbeten të kujdesshëm ndërsa vëzhgojnë se ku po shkon kërkesa, duke dyshuar se do të mbetet e dobët, duke mbajtur çmimet aty ku janë. “Është e vështirë të jesh në biznesin e prodhimit këto ditë.”

Citimi i mësipërm është pjesë e një komenti të bërë nga një i anketuar në sondazhin e Dallas Fed. I njëjti i anketuar përmblodhi sfidat kryesore me të cilat po përballet industria e naftës dhe gazit në SHBA tani si vijon: “Mjedisi rregullator shtetëror po përkeqësohet. Kostot vazhdojnë të rriten vetëm për të bërë biznes. Kompanitë e sigurimeve po largohen nga biznesi.”

Në të vërtetë, duket e vështirë të jesh në biznesin e prodhimit këto ditë, dhe ata që janë në biznes megjithatë po marrin masa për të siguruar që të qëndrojnë në biznes. Që rritja e prodhimit nuk është ndër prioritetet kryesore, tashmë është vendosur fort. Por nuk është vetëm rritja e prodhimit. Stërvitësit në fakt po frenojnë aktivitetin e shpimit.

Ne jemi një afat të shkurtër larg për të parë shtrëngimin e tregut edhe më tej. Ne jemi më konstruktivë se ku mund të shkojnë çmimet e naftës.” Kjo është ajo që tha shefi operativ i EOG Resources, Lloyd Helms, në një ngjarje të fundit të industrisë të organizuar nga JP Morgan, siç citohet nga Reuters.

Aktiviteti i shpimit të naftës dhe gazit në Shtetet e Bashkuara ka qenë në rënie për shtatë javë rresht, sipas raporteve javore të Baker Hughes. Reuters vëren se kjo është më e ulëta që nga prilli 2022.

Natyrisht, kur aktiviteti i shpimit shtrëngohet, është e arsyeshme të pritet edhe furnizimi më i shtrënguar, gjë që duhet të ndikojë pozitivisht në çmimet. Përveç nëse kërkesa është gjithashtu e dobët, gjë që e bën situatën më të komplikuar se zakonisht.

Ulja e fundit e prodhimit të Arabisë Saudite prej 1 milion fuçi në ditë e planifikuar për korrikun dhe ulja e ngjashme në maj nuk kanë arritur të rrisin çmimet e naftës. Sipas mendimit tim, kjo po sinjalizon kërkesë të dobët recesionare në mbarë botën,” tha një nga të anketuarit në Dallas Fed Energy Survey.

Ai shtoi se “rritja e pritshme e SHBA-së këtë vit prej rreth 1.2 përqind sinjalizon një kërkesë të ngadaltë të brendshme, në krye të një rritjeje të pritshme ditore të prodhimit vendas prej rreth 600,000 fuçi në fund të vitit në 12.75 milion fuçi në ditë. Këto pritshmëri tregojnë për presion të vazhdueshëm mbi Teksasin Perëndimor Çmimet e ndërmjetme të postuara.”

Kërkesa e Kinës është në fokus, sigurisht, por nuk ka siguri se ku do të shkojë fare për pjesën e mbetur të vitit, edhe pse ka ardhur në rritje të vazhdueshme dhe ka thyer rekorde deri më tani këtë vit. Duket se kjo është e pamjaftueshme për të bindur drejtuesit e energjisë se ka ditë më të ndritshme përpara për çmimet e naftës.

Kjo për shkak se të gjithë sytë janë te bankat qendrore dhe veçanërisht te Rezerva Federale, e cila është përpjekur prej muajsh të menaxhojë një rritje të inflacionit që fillimisht u quajt kalimtare, më pas u pranua se ishte një problem dhe vetëm më pas u trajtua.

Në përditësimin e tij të fundit, Jerome Poëell i Fed tha se banka planifikoi të paktën dy rritje të tjera të interesit deri në fund të vitit. Rritjet e mëtejshme të normave do të ndikonin në kostot e industrisë së naftës dhe gazit dhe ato do të ndikonin kërkesën për shkak të efektit pozitiv që rritja ka në dollar dhe efektit negativ që ato kanë në shpenzimet konsumatore.

Nuk është vetëm Fed. Të enjten e kësaj jave, çmimet e naftës ranë me 4% pasi Banka e Anglisë rriti normat me 50 pikë bazë, që ishte më e lartë se sa pritej. Madhësia befasuese e rritjes ndezi shqetësimin e menjëhershëm për kërkesën për karburant në vend dhe perspektivën për ekonominë në tërësi, pasi kjo është rritja e 13-të radhazi që BoE po zbaton.

Ne jemi të mbyllur në një interval tregtimi, por çmimet frenohen nga shqetësimet për ekonominë, ekonominë më të madhe,” i tha Reuters një analist nga Price Futures Group.”Ne jemi ende duke investuar në nivel global për të mbajtur prodhimin e naftës në nivelet aktuale, ndërsa kërkesa vazhdon të rritet, me rritje në Kinë,” tha një i anketuar në sondazhin e Dallas Fed, duke përmbledhur situatën.

Këto baza janë konstruktive për çmimet e naftës. Megjithatë, bankat qendrore janë lojtari kryesor në mënyrën se si inflacioni dhe normat e interesit po zbuten dhe nëse kemi një recesion në SHBA dhe për sa kohë – kjo është pasiguria që varet mbi tregun e mallrave dhe tregjet e kapitalit.

 “Ekziston edhe çështja e mjedisit rregullator në Shtetet e Bashkuara, me një qeveri federale që po mbështet hapur burimet alternative të energjisë, duke i dhënë përparësi atyre mbi naftën dhe gazin në një mënyrë mjaft kategorike. Kjo prish më tej çdo plan për të prodhuar më shumë naftë dhe gaz në të ardhmen.Në përgjithësi, situata e furnizimit me naftë duhet të jetë shqetësuese, me shkurtimet e fundit të OPEC-ut dhe kujdesin e shpimtarëve amerikanë. Megjithatë, situata e kërkesës është gjithashtu shqetësuese për shkak të frikës së vazhdueshme të recesionit të nxitur nga politikat monetare të bankave qendrore. Ndërsa kjo gjendje vazhdon, çmimet e naftës ka të ngjarë të mbeten të kufizuara.

Përkthyer dhe përshtatur nga Oilprice.com për Probizz.al