Kufizimet Covid-19: Një nga vendet e fundit që lejon turistët të hyjnë

Në vitin 2008, himnet kombëtare të Koresë së Veriut dhe Shteteve të Bashkuara rezonuan në të gjithë Teatrin e Madh të Phenianit Lindor – duke i bërë jehonë shpresave për një shkrirje të marrëdhënieve midis vendeve.

Perdet janë mbyllur prej kohësh mbi këto shpresa.

Koncerti historik, i realizuar nga Filarmonia e New York-ut është një nga momentet e preferuara të Mark Edward Harris në 10 udhëtimet e tij në “Mbretërinë Hermit”.

Harris, një fotograf me bazë në Los Angeles, i tha CNBC se ai shpreson të kthehet në Korenë e Veriut së shpejti.

Mbajtësit e Covid-it në Azi – si Japonia dhe Hong Kongu – kanë relaksuar kufizimet kufitare, por Koreja e Veriut pritet të mbajë rregullat e saj në fuqi.

The New York Philharmonic performs on Feb. 26, 2008, in Pyongyang, North Korea.
Filarmonia e New York-ut performon më 26 shkurt 2008 në Pyongyang, Koreja e Veriut.
Mark Edward Harris | Lajmet e Getty Images | Getty Images

Për më tepër, rihapja e Koresë së Veriut varet nga dy vende – Kina dhe Rusia. Udhëtarët e etur për ta vizituar shpesh duhet të hyjnë përmes tyre.

Edhe nëse Koreja e Veriut do të hapej nesër, “asnjë opsion nuk është i disponueshëm”, tha Simon Cockerell, menaxher i përgjithshëm i Koryo Tours, i specializuar në turizmin e Koresë së Veriut. Ai përmendi konfliktin e vazhdueshëm midis Rusisë dhe Ukrainës dhe mbylljen e rreptë të kufijve të Kinës.

Rihapja e kufirit të Koresë së Veriut “bazohet tërësisht” në mënyrën se si Kina rihapet për udhëtarët e huaj, tha Rowan Beard, një menaxher turne në Young Pioneer Tours.

“Shumica e turistëve që shkojnë në Korenë e Veriut shkojnë drejtpërdrejt përmes Kinës,” tha ai.

Nëse Kina nuk lëshon viza turistike ose nuk lejon turistët të kalojnë tranzit përmes saj, do të jetë e pamundur për perëndimorët me bazë në Kinë të shkojnë në Phenian, ra dakord Rayco Vega, menaxher i përgjithshëm i agjencisë turistike KTG Tours.

Kërkesa nuk u ndal kurrë

Edhe kur Koreja e Veriut u tërhoq në guaskën e saj gjatë pandemisë, kërkesa për vizitë nuk u zbeh kurrë, sipas disa agjencive turistike.

“Ka pasur gjithmonë kërkesë solide, dhe madje mund të ndalet në këtë pikë,” tha Cockerell.

Udhëtimet në Korenë e Veriut përbëjnë më shumë se 90% të rrjedhës së të ardhurave të Koryo, tha ai.

A performance at the Mangyongdae Schoolchildren's Palace in Pyongyang, North Korea.
Një shfaqje në Pallatin e Fëmijëve të Shkollës Mangyongdae në Pyongyang, Koreja e Veriut.
Mark Edward Harris | Lajmet e Getty Images | Getty Images

Beard ra dakord, duke thënë se udhëtarët ende dërgojnë kërkesa për të vizituar Korenë e Veriut.

“Unë marr emaile çdo ditë nga ata që pyesin nëse Koreja e Veriut është rihapur dhe nëse ata mund të shkojnë,” tha ai. “Ata janë në listën e pritjes dhe sapo të rihapet, është i pari, i pari shërbehet.”

Të ardhurat e Koresë së Veriut nga turizmi u rritën rreth 400% midis 2014 dhe 2019, sipas bazës së të dhënave të analizës së Koresë së Veriut 38 North.

Udhëtimet në Korenë e Veriut përbënin rreth 75% të biznesit të kompanisë së tij përpara pandemisë, tha Beard. Ai organizoi udhëtime për rreth 1200 turistë në vitin 2019, duke përfshirë kryesisht australianë, britanikë, kanadezë, holandezë dhe gjermanë, tha ai.

“Ne mund të kishim marrë më shumë, por kërkesa për udhëtim në Korenë e Veriut ishte gjithashtu në kërkesë të lartë me tregun kinez, i cili i bëri biletat e fluturimeve dhe trenave tepër të kufizuara,” tha ai.

“Një nga vendet e fundit që lejon udhëtarët të hyjnë”

Me Kinën që ende i përmbahet strategjisë së saj zero-Covid, agjencitë turistike që folën me CNBC vlerësojnë se Koreja e Veriut mund të rihapet për turistët e huaj në 2024 – ose më vonë.

“Supozimi ynë është se DPRK do të jetë një nga vendet e fundit që do të lejojë udhëtarët të hyjnë,” tha Vega.

Travel brochures promoting North Korea, Tibet and China at a stand at the CMT travel trade fair in January 2020.
Broshura udhëtimi që promovojnë Korenë e Veriut, Tibetin dhe Kinën në një stendë në panairin tregtar të udhëtimit CMT në janar 2020.
Marijan Murat | Foto Aleanca | Getty Images

“Ata do të mbajnë qëndrimin më konservator për këtë,” tha Cockerell. “Vendi është mbyllur gjithashtu prej muajsh për shkak të SARS në 2003 dhe Ebola në 2015, kështu që ata veprojnë me vendosmëri përballë pandemive.”

Ai shtoi se një “qëndrim relaksues i stilit evropian” ndaj udhëtarëve nuk do të vijë së shpejti dhe pret që kontrollet e rrepta të mbeten në fuqi edhe kur të rihapet.

Beard tha se ai beson se rihapja e Koresë së Veriut do të jetë një “e lodhshme”, e rrënuar nga testimi Covid, gjurmimi i aplikacioneve dhe rregullat e maskave të fytyrës, edhe kur “pjesa tjetër e botës do të ketë lëvizur kryesisht përpara”.

Burimi: CNBC