Presidenti Joe Biden thotë se të rinjtë kanë nevojë për këto 3 aftësi udhëheqëse për të ndryshuar botën

Dy vitet e fundit kanë qenë të vështira për pothuajse të gjithë. Presidenti Joe Biden sheh një vijë të mirë për këtë, veçanërisht për të diplomuarit më të fundit.

Duke folur në ceremoninë e fillimit të Akademisë Detare në Annapolis të premten, Biden tha se klasa e vitit 2022 është veçanërisht e pajisur mirë për të ndryshuar botën për shkak të aftësisë së provuar të të diplomuarve për të lundruar në pasiguri. “Ju u përballët me sfida të shtuara për të ruajtur një ndjenjë misioni, komuniteti dhe qëllimi kur një pandemi globale detyroi… fjalë për fjalë gjithçka të ndryshonte,” tha Biden.

Kjo përshtatshmëri i ka përgatitur të diplomuarit të marrin vendime të shëndosha dhe të informuara në një “botë të pasigurt”, shtoi Biden, duke vënë në dukje se zgjedhjet që bëjnë udhëheqësit së shpejti do të bëhen “më të rëndësishme se kurrë më parë”.

“Ju po diplomoheni në një pikë kthese, jo vetëm në historinë amerikane, por në historinë botërore”, tha Biden. “Gjërat po ndryshojnë aq shpejt sa 10 vitet e ardhshme do të jenë dekada vendimtare e këtij shekulli, sepse ato do të formësojnë se si duket bota jonë dhe vlerat që do ta udhëheqin atë – jo vetëm në të ardhmen e afërt, por për brezat që vijnë.”

Përveç përshtatshmërisë, Biden theksoi respektin dhe gjithëpërfshirjen si tipare të rëndësishme të lidershipit për të rinjtë, duke argumentuar se ata janë veçanërisht të vlefshëm tani, sepse bota po riorganizohet. Në të kaluarën, vendet ishin aleate me vendet e tjera bazuar në gjeografi dhe konflikt, tha ai – por tani, kjo varet nga vlerat, veçanërisht ato që u japin përparësi njerëzve mbi pushtetin.

“Ne po jetojmë përmes një lufte globale midis autokracive dhe demokracive,” tha Biden. “Kjo është ajo në të cilën ju po diplomoheni në një botë që më shumë se kurrë kërkon udhëheqje të fortë, kryesore dhe të angazhuar amerikane. Aty ku Amerika udhëheq jo vetëm me shembullin e fuqisë së saj, por edhe me fuqinë e shembullit të saj.”

Presidenti pranoi se klasa e vitit 2022 përballet gjithashtu me një grup sfidash më të mëdha sesa shumica e klasave të diplomimit – duke përfshirë trazirat ekonomike, konfliktin ndërkombëtar dhe një numër ende të pallogaritur të pandemisë. Por aftësitë drejtuese që kanë mësuar tashmë, edhe pa e ditur, mund t’u japin atyre një kapacitet më të mirë për të ndryshuar përfundimisht botën për mirë në vitet e ardhshme.

“Asnjë brez i të diplomuarve nuk mund të zgjedhë se në çfarë bote do të diplomohen,” tha Biden. “Është krijuar tashmë për ju, por ju duhet ta ndryshoni atë.”

Burimi: CNBC