Sa ndihmon ecja në lehtësimin e dhimbjeve të gjurit

Me kalimin e viteve shëndeti i kockave nis të dobësohet. Miliona njerëz në mbarë botën janë të prekur nga dhimbja e gjurit. Shkaqet mund të jenë artriti, lëndimi ose lëvizja e pamjaftueshme.  Për të përmirësuar lëvizshmërinë mjekët rekomandojnë ecjen.

Por cilat janë disa nga përfitimet ?

Forcimi i muskujve dhe kyçeve

Ecja stimulon kockat dhe muskujt, duke i inkurajuar ato të bëhen më të forta dhe më elastike. Forcimi i muskujve ndihmon në zbutjen e stresit në gju, përmirësimin e funksionit të kyçeve dhe zvogëlimin e dhimbjeve të lidhura me kushte të tilla si osteoartriti. Kur ecni, lëvizja e nyjës së gjurit stimulon prodhimin e lëngut sinovial, i cili vepron si lubrifikant. Ky lëng ndihmon në reduktimin e fërkimit midis kockave.

Rritja e fleksibilitetit

Ecja përfshin një gamë të plotë lëvizjesh për gjunjët, duke nxitur fleksibilitetin në nyje dhe muskujt përreth. Ky fleksibilitet i shtuar ndihmon në zbutjen e dhimbjes së gjurit të shkaktuar nga shtrëngimi ose ngurtësimi.

Menaxhimi i peshës dhe reduktimi i presionit në gjunjë

Pesha e tepërt vendos tendosje shtesë në nyjat e gjurit, duke çuar në rritjen e dhimbjes dhe dëmtimit të mundshëm. Ecja është një ushtrim efektiv për menaxhimin e peshës, pasi djeg kalori dhe kontribuon në humbjen e përgjithshme të yndyrës.

Rritja e humorit dhe mirëqenies psikologjike

Ecja jo vetëm që sjell përfitime për shëndetin fizik, por gjithashtu ka një ndikim pozitiv në shëndetin mendor. Angazhimi në ecje të rregullt çliron endorfinë, hormonet natyrale të trupit për t’u ndjerë mirë, të cilat mund të përmirësojnë gjendjen shpirtërore dhe të zvogëlojnë stresin dhe ankthin.