SHBA raporton drerin e parë në botë me COVID-19

Qeveria amerikane tha të premten se kishte konfirmuar rastet e para në botë të COVID-19 në dre, duke zgjeruar listën e kafshëve që dihet se kanë rezultuar pozitive për sëmundjen.

Departamenti Amerikan i Bujqësisë raportoi infeksione të SARS-CoV-2, virusi që shkakton COVID-19, në drerë të egër me bisht të bardhë në shtetin e Ohajos, sipas një deklarate. Nuk kishte raporte për dre që shfaqnin simptoma të infeksionit, tha USDA.

Ne nuk e dimë se si drerët u ekspozuan ndaj SARS-CoV-2,” shkroi zëdhënësja e USDA Lyndsay Cole në një e-mail për Reuters. “Është e mundur që ata të jenë ekspozuar përmes njerëzve, mjedisit, drerëve të tjerë ose specieve të tjera të kafshëve.”

USDA ka raportuar më parë COVID-19 në kafshë duke përfshirë qen, mace, tigra, luanë, leopardë dëbore, vidra, gorilla dhe vizonë.

Në të gjithë botën, shumica e infeksioneve të kafshëve u raportuan në specie që kishin kontakte të ngushta me një person me COVID-19, sipas agjencisë.

USDA raportoi muajin e kaluar se popullatat e drerëve të bardhë në Illinois, Michigan, New York dhe Pensilvani ishin ekspozuar ndaj SARS-CoV-2, bazuar në një studim që analizoi mostrat e serumit nga drerë të lirë për antitrupa ndaj sëmundjes.

Kolegji i Mjekësisë Veterinare i Universitetit Shtetëror të Ohajos mblodhi mostra nga dreri i infektuar në Ohajo nga janari deri në mars si pjesë e studimeve të vazhdueshme, tha USDA. Mostrat supozoheshin se ishin pozitive për COVID-19 në testet universitare, dhe rastet u konfirmuan në Laboratorët Kombëtarë të Shërbimeve Veterinare të USDA, sipas deklaratës.

Burimi: Reuters