Shkencëtarët kinezë kanë krijuar një ‘prokuror’ AI që mund të ngrejë akuza

Në Kinë, një AI mund t’ju dërgojë në burg. Studiuesit në vend kanë zhvilluar një makineri që mund të akuzojë njerëzit për krime me ndihmën e inteligjencës artificiale.

Ky “prokuror” i AI mund të ngrejë një akuzë me më shumë se 97 për qind saktësi bazuar në një përshkrim verbal të çështjes, sipas ekipit. South China Morning Post raportoi se makineria u ndërtua dhe u testua nga Prokuroria Popullore e Shanghait Pudong, zyra më e madhe dhe më e ngarkuar e prokurorisë së qarkut në vend.

Sipas profesorit Shi Yong, drejtor i laboratorit të menaxhimit të të dhënave të mëdha dhe njohurive të Akademisë Kineze të Shkencave, dhe shkencëtari kryesor i projektit, teknologjia mund të zvogëlojë ngarkesën e përditshme të prokurorëve, duke i lejuar ata të përqëndrohen në detyra më të vështira.

Shi dhe kolegët e tij thanë se sistemi mund të zëvendësojë prokurorët në procesin e vendimmarrjes në një masë të caktuar.

Megjithëse vende si Gjermania e përdorin tashmë teknologjinë e AI si njohja e imazheve dhe mjekësia ligjore digjitale për të rritur shpejtësinë dhe saktësinë e përpunimit të çështjeve, prokurorët e Kinës ishin adoptues të hershëm kur filluan të përdorin AI në vitin 2016. Disa prej tyre tani përdorin një mjet AI të njohur si System 206.

Mjeti mund të vlerësojë fuqinë e provave, kushtet për një arrestim dhe sa i rrezikshëm konsiderohet të jetë një i dyshuar për publikun.

Por të gjitha mjetet ekzistuese të AI kanë një rol të kufizuar pasi “ata nuk marrin pjesë në procesin e vendimmarrjes për ngritjen e akuzave dhe sugjerimin e dënimeve,” i thanë Shi dhe kolegëve SCMP.

Marrja e vendimeve të tilla do të kërkonte që një makineri të kryente detyra më të ndërlikuara, të tilla si identifikimi dhe heqja e çdo përmbajtjeje të dosjes së çështjes që është e parëndësishme për një krim, pa nxjerrjen e informacionit të dobishëm dhe konvertimin e gjuhës komplekse në një format që një kompjuter mund ta kuptojë.

Prokurori i AI i zhvilluar nga ekipi i Shi mund të funksionojë në një kompjuter desktop. Për secilin të dyshuar, do të ngrihet një akuzë bazuar në 1000 “tipare” të marra nga teksti i përshkrimit të rastit të krijuar nga njeriu, shumica e të cilave janë shumë të vogla ose abstrakte për t’u kuptuar për njerëzit. Sistemi 206 do të vlerësojë më pas provat.

Makina është “trajnuar” duke përdorur më shumë se 17,000 raste nga viti 2015 deri në vitin 2020. Tani për tani, ajo mund të identifikojë dhe të ngrejë akuza për tetë krimet më të zakonshme të Shangait, të cilat përfshijnë mashtrimin e kartave të kreditit, drejtimin e një operacioni kumari, drejtimin e rrezikshëm të makinës, lëndimin e qëllimshëm, pengimin e detyrave zyrtare, vjedhen, mashtrimin dhe “zgjedhjen e grindjeve dhe provokimin e telasheve” – ​​një akuzë e zakonshme që përdoret shpesh për të mbytur mospajtimin.

Shi dhe ekipi i tij thanë se prokurori i AI së shpejti do të bëhej më i fuqishëm me përmirësimet. Ajo do të jetë në gjendje të njohë krimet më pak të zakonshme dhe të ngrejë akuza të shumta kundër një të dyshuari.

Burimi: Interesting Engineering