Si mund të ndikojë look-u i ri në karrierën tuaj

Ishte 4 Prill 1911: Dita e parë e William F Murray në punë. Ai ishte betuar në Kongresin e 62-të të Shteteve të Bashkuara dhe ishte gati të fillonte një karrierë të ndritur në politikë. Kishte vetëm një problem. Murray ishte 29 vjeç, duke e bërë atë përfaqësuesin më të ri në atë kohë. Ai kishte tipare jashtëzakonisht djaloshare dhe i modelonte flokët me një anë, ashtu siç pozonte për një foto në shkollë. Pranë kolegëve të tij të thinjur, do të ishte e drejtë të thuhet se ai nuk u dukte pjesë e tyre.

Po atë ditë, kryetari i dha një urdhër që të merrte një libër, pasi e kishte ngatërruar atë me një nga Faqet e tyre të Shtëpisë, një rol që zakonisht përmbushej nga nxënës të shkollës së mesme. “Në rregull, Bill,”-tha Murray,-“por herën tjetër me mirësjellje më drejtohu mua si” anëtari nga Massachusetts “.

Pothuajse në çdo fushë tjetër të jetës, të dukesh i ri është shumë i lakmuar, deri në vitin 2022, industria anti-plakje parashikohet të jetë me vlerë rreth 260 miliardë dollarë, me disa individë që tani shpenzojnë më shumë në kujdesin e lëkurës për rinovimin çdo muaj sesa hipotekën e tyre.

Por në zyrë, është një histori tjetër. Tani për tani nuk ka të dhëna saktësisht se sa njerëz preken negativisht nga pamja e tyre rinore çdo vit, por interneti është i mbushur me anekdota të hidhura për siklet dhe keqkuptime. ’Është mësuesi që u akuzua me zë të lartë se ishte në dhomën e stafit pa leje, dhe madje iu kërkua ID; punëtori i fabrikës së birrës gabimisht konsiderohet si një “vajzë e vogël” nga një klient; dhe shumë, shumë mjekë sulmohen çdo ditë nga pacientë të alarmuar që u vënë në dukje “ju dukeni kaq i ri!”.

Në fakt, ka prova gjithnjë e në rritje që paraqitja më e re se mosha juaj nuk është thjesht e papërshtatshme, ajo mund të ketë një ndikim rrënjësor në mënyrën si shihet kompetenca juaj, dhe madje të përcaktojë llojin e punës që bëni në radhë të parë. Studimet sugjerojnë që ky faktor i padukshëm mund të prishë karrierën.

Shumë i lezetshëm?

Mendohet se ka disa arsye themelore që njerëzit mund të mendojnë se gjykohen të jenë më të rinj se vitet e tyre reale: mund të jenë të imët ose të kenë një shtat të shkurtër. Por asryeja e vërtetë është fakti që kanë një fytyrë fëmije. Ky efekt u zbulua për herë të parë në vitet 1980 dhe ndodh kur posedimi i tipareve të fytyrës foshnjore i bën njerëzit të supozojnë se keni tipare përkatëse të personalitetit.

Çuditërisht, efekti vlen pa marrë parasysh se sa vjeç jeni në të vërtetë, ose ç’lloj lëkure keni. Struktura e fytyrës e njerëzve me fytyrë foshnjash do të thotë që ata zakonisht duken të rinj në krahasim me të tjerët në të njëjtën grupmoshë, që do të thotë se kjo pamje mund të kenë një ndikim edhe në moshën e mesme dhe jetën e mëvonshme.

Njerëzit me fytyrë foshnjash shihet se kanë më pak “kontroll personal” sesa të tjerët në moshën e rritur dhe të mesme, së bashku me njerëzit që konsiderohen jo tërheqës ose mbipeshë.

Lidhja drejt suksesit

Njerëzit me fytyrë foshnjash kanë jetë më të lehtë në shumë mënyra: ata janë menduar gjerësisht si më tërheqës. Por ata gjithashtu pritet të kenë mungesë të tipareve të caktuara që mund të jenë thelbësore në përparimin e karrierës, ose në disa profesione tërësisht.

Njerëzit me pamje të pjekur zakonisht preferohen për pozicionin e drejtorit, pasi bëjnë thirrje për dominim dhe aftësi për të marrë vendime të ashpra. Ndoshta si rezultat, njerëzit që duken të rinj për moshën e tyre priren të kenë punë me status më të ulët në vend të të cilave u mungon ky lloj autoriteti. Kjo mund të jetë për shkak se njerëzit me fytyrë bebe shihen se kanë më pak “kontroll personal”, sesa të tjerët në moshën e pjekurisë së re dhe të mesme, së bashku me njerëzit që konsiderohen jo tërheqës ose mbipeshë.

Jo vetëm që njerëzit që duken më të vjetër kanë më shumë gjasa të konsiderohen për role të nivelit të lartë menaxherial, ata gjithashtu vlerësohen të jenë më të përshtatshëm për punë që kërkojnë një nivel më të lartë të arritjeve arsimore.

Kërkime të tjera kanë vërtetuar se, në përputhje me stereotipin e njerëzve me fytyrë foshnjash që janë të ngrohtë dhe të besueshëm, CEO-të e organizatave bamirëse jofitimprurëse kanë më shumë të ngjarë të kenë këtë lloj fytyre. Mesatarisht, ata me CEO me pamje më të fuqishme mbledhin më pak para.

Në botën reale, trajtimi i kundërt i punëtorëve me pamje të re shpesh lidhet me mënyrën e trajtimit të njerëzve bazuar në moshën e tyre reale. Punëtorët më të rinj mund të kritikohen më shumë sesa të moshuarit, paguar më pak se kolegët e moshuar për të njëjtin rol, të neglizhuar për ngritje në detyrë ose të pushuar nga puna padrejtësisht.

Burimi: BBC