Will Smith jep dorëheqjen nga Akademia

Pasi goditi prezantuesin Chris Rock në skenë në ndarjen e çmimeve Oscar fundjavën e kaluar, Will Smith njoftoi në një deklaratë të premten se ka dhënë dorëheqjen nga Akademia e Arteve dhe Shkencave të Filmit.

“Unë po jap dorëheqjen nga anëtarësimi në Akademinë e Arteve dhe Shkencave të Filmit dhe do të pranoj çdo pasojë të mëtejshme që Bordi i konsideron të përshtatshme,” tha Smith në një deklaratë të ndarë me CNN nga publicisti i tij.

Deklarata e Smith përfundonte: “Ndryshimi kërkon kohë dhe unë jam i përkushtuar të bëj punën për të siguruar që kurrë të mos lejoj më dhunën të kapërcejë arsyen”.

Pas episodit të turpshëm në Oscars të së dielës mbrëma, Akademia njoftoi të mërkurën se kishte “filluar procedura disiplinore” kundër Smith.

David Rubin, President i Akademisë së Arteve dhe Shkencave të Filmit, tha në një deklaratë të premten se organizata ka marrë dhe ka pranuar “dorëheqjen e menjëhershme” të Smith.

Ne do të vazhdojmë të ecim përpara me procedurat tona disiplinore kundër z. Smith për shkelje të Standardeve të Sjelljes së Akademisë, përpara takimit tonë të ardhshëm të planifikuar të bordit më 18 prill,” shtoi Rubin.

Veprimet disiplinore nga Akademia përfshijnë pezullimin ose përjashtimin, së bashku me “sanksione të tjera të lejuara nga aktet nënligjore dhe standardet e sjelljes”, tha organizata.

Në vend të kësaj, Smith është larguar me dëshirë nga organizata e njohur e yjeve të filmit, regjisorëve dhe producentëve. Duke dhënë dorëheqjen, Smith nuk do të jetë më në gjendje të votojë për filmat dhe shfaqjet e nominuara për Oscar çdo vit. Puna e tij, megjithatë, do të jetë ende e pranueshme për shqyrtimin dhe nominimet e ardhshme të Oscars.

Deklarata e tij lexohet e plotë:

“Unë i jam përgjigjur drejtpërdrejt njoftimit të seancës disiplinore të Akademisë dhe do të pranoj plotësisht të gjitha pasojat për sjelljen time. Veprimet e mia në prezantimin e 94-të të çmimeve Oscar ishin tronditëse, të dhimbshme dhe të pafalshme. Lista e atyre që kam lënduar është e gjatë dhe përfshin Chris, familjen e tij, shumë nga miqtë dhe të dashurit e mi, të gjithë të pranishmit dhe audiencën globale në shtëpi. Unë tradhtova besimin e Akademisë. I privova kandidatët dhe fituesit e tjerë nga mundësia e tyre për të festuar dhe për t’u festuar për puna e tyre e jashtëzakonshme. Unë jam zemërthyer. Unë dua të kthej fokusin tek ata që meritojnë vëmendje për arritjet e tyre dhe të lejoj Akademinë të kthehet në punën e jashtëzakonshme që bën për të mbështetur krijimtarinë dhe artin në film. Pra, po jap dorëheqjen nga anëtarësimi në Akademinë e Arteve dhe Shkencave të Filmit dhe do të pranoj çdo pasojë të mëtejshme që Bordi i konsideron të përshtatshme. Ndryshimi kërkon kohë dhe unë jam i përkushtuar të bëj punën për të siguruar që kurrë më të mos lejoj që dhuna të kapërcejë arsyen.”

Deklarata e së premtes ishte deri tani qëndrimi më i penduar i Smith për këtë çështje.

Ai fillimisht i kërkoi falje Akademisë gjatë fjalimit të tij televiziv për pranimin e aktorit më të mirë, rreth dyzet minuta pas shuplakës. Por në atë fjalim, ai nuk i kërkoi falje Rokut.

Smith i kërkoi falje publike Rock të nesërmen përmes mediave sociale.

Por ai ishte shumë më kritik ndaj vetvetes të premten, duke i quajtur veprimet e tij “tronditëse, të dhimbshme dhe të pafalshme”.

Burimi: CNN