NGRËNIA E ÇOKOLLATËS SË QUMËSHTIT NË KËTË KOHË TË DITËS NDIHMON TRUPINN TË DJEGË DHJAMIN

Studiuesit thonë se ngrënia e çokollatës së qumështit në këtë kohë të ditës mund të ndihmojë trupin të djegë dhjamin.

Për të zbuluar në lidhje me efektet e ngrënies së çokollatës së qumështit në kohë të ndryshme të ditës, studiuesit kryen një provë të 19 grave në menopauzë që konsumuan 100g çokollatë në mëngjes ose natën.

Ngrënia e çokollatës së qumështit çdo ditë mund të tingëllojë si një recetë për shtim në peshë, por një studim i grave pas menopauzës ka zbuluar se ngrënia e një sasie të koncentruar çokollate gjatë një dritare të ngushtë kohe në mëngjes mund të ndihmojë trupin të djegë dhjamin dhe të ulë nivelet e sheqerit në gjak.

Për të mësuar në lidhje me efektet e ngrënies së cokollatës se qumështit në kohë të ndryshme të ditës, studiuesit nga Brigham bashkëpunuan me hetuesit në Universitetin e Murcia në Spanjë.

Së bashku, ata kryen një provë të rastësishme, të kontrolluar dhe të kryqëzuar të 19 grave në menopauzë që konsumuan ose 100g çokollatë në mëngjes (brenda një ore pas zgjimit) ose natën (brenda një ore para gjumit). Ata krahasuan shtimin në peshë dhe shumë masa të tjera me marrjen e çokollatës.

Studiuesit raportojnë se në mesin e grave të studiuara:

1. Marrja e çokollatës në mëngjes ose gjatë natës nuk çoi në shtim në peshë;

2. Ngrënia e çokollatës në mëngjes ose në mbrëmje mund të ndikojë në urinë dhe oreksin, përbërjen e mikrobiotave, gjumin dhe më shumë;

3. Një konsum i lartë i çokollatës gjatë orëve të mëngjesit mund të ndihmojë në djegien e dhjamit dhe në uljen e niveleve të glukozës në gjak.

4. Çokollata e mbrëmjes / natës ndryshoi pushimin e mëngjesit të ardhshëm dhe metabolizmin e ushtrimeve.

Studimet treguan se vullnetarët nuk shtuan peshë pavarësisht rritjes së marrjes së kalorive. Rezultatet tregojnë se çokollata zvogëloi marrjen e energjisë libitum ad, në përputhje me uljen e vëzhguar të urisë, oreksit dhe dëshirën për ëmbëlsira të treguara në studimet e mëparshme.

BURIMI: Hindustan Times