Puna nga shtëpia ka rrënjosur pabarazinë – si mund ta përdorim atë për të përmirësuar jetën në vend të kësaj?

Ishte Omicron ai që e bëri atë. Deri në fillim të dhjetorit, punonjësit e zyrës dukej se po ktheheshin vazhdimisht në tavolinat e tyre. Por sapo varianti i ri erdhi, një ndryshim që kishte marrë formë që nga fillimi i krizës së Covid-it, u ndie papritur i papërmbajtshëm. Oraret e kthimit në zyrë u detyruan, më shumë kompani njoftuan plane afatgjata për të ashtuquajturën ndarje punësimi hibrid midis shtëpive dhe vendeve të punës, dhe aty ishte: një revolucion i qetë, pasojat e të cilit do të shpalosen gjatë vitit të ardhshëm dhe më tej.

Puna në shtëpi dhe hibride është përqafuar nga një listë e gjatë kompanish teknologjike që përfshin Facebook, Google, Microsoft, Spotify dhe dhjetëra të tjera. Diçka e ngjashme duket se po ndodh edhe në sektorin financiar. Në Mbretërinë e Bashkuar, 18 metra katrorë hapësirë ​​​​për zyra janë liruar që nga fillimi i pandemisë. Në vitin e kaluar, në vende të tilla si Derby, Southampton dhe rrethi i Londrës, Brent, rreth 20% e zyrave janë nxjerrë jashtë përdorimit dhe ka parashikime që nga tani deri në vitin 2027, një në 10 zyra britanike nuk do të nevojiten më.

Me gjithë dëshirën e qeverisë për një rikthim të afërt në normalitetin para Covid-it, ky duket si një ndryshim i thellë, përcaktues i epokës. Bisedoni me njerëzit në sindikata dhe do të merrni një ndjenjë të një kufiri të ri që kërkon vëmendje urgjente dhe të kujdesshme. Në sindikatën Unite, për shembull, ata po punojnë për një model të detajuar për marrëveshjet e punës në shtëpi, i projektuar për të minimizuar rrezikun e izolimit, “stresit dhe depresionit” dhe “rreziqet e shëndetit dhe sigurisë nga puna në një mjedis të papërshtatshëm”. Megjithatë, deri më tani, çdo debat politik për atë që po ndodh ka reduktuar gjithçka në një tjetër këst të luftërave kulturore. E djathta duket se e sheh çdo largim nga vendi i punës tradicional si një kërcënim vdekjeprurës për ekonominë dhe mirëqenien tonë morale, ndërsa zërat më liberalë shohin diçka pothuajse utopike: çlirimin nga udhëtimi i përditshëm, rritjen e produktivitetit, më shumë kohë familjare. Ajo që të dyja palët tentojnë të injorojnë janë çështjet masive në lidhje me pabarazinë, çfarë përfshin puna në të vërtetë dhe mënyra se si kompanitë e mëdha shpesh përpiqen të shkarkojnë përgjegjësinë dhe rrezikun tek individët e brishtë.

Si fillim, vetëm një pakicë prej nesh janë në gjendje të punojnë nga shtëpia (WFH). Në prill 2020, Zyra për Statistikat Kombëtare e vendosi shifrën në 46%, megjithëse numri ndryshonte jashtëzakonisht në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar: 57% e londinezëve thanë se ishin në gjendje të bënin të paktën disa punë në shtëpi, ndërsa shifra në West Midlands ishte 35%. Në këtë kontekst, edhe nëse puna në shtëpi i fut disa nga ata që e bëjnë atë në një idil autonomie dhe jetese holistike, ajo kërcënon të bëjë ndarjet klasore që pandemia zgjeroi si të përhershme, ashtu edhe të mëdha.

Lexo: Microsoft: Puna në distancë po e bën produktivitetin dhe inovacionin më të vështirë

Pyetje të tjera përqendrohen te njerëzit që tani bëjnë të paktën një pjesë të punës së tyre jo shumë larg vendit ku flenë. Nëse jetoni vetëm, WFH mund të përfaqësojë një shkallë lirie dhe një rrëmbim të ndërveprimit njerëzor. Për të rinjtë në fillim të jetës së tyre të punës, të mos qenit në zyrë ndoshta do të sjellë dy lloje disavantazhesh: të shkëputen nga përvojat kolektive të punës që i lejojnë njerëzit të gjejnë bazat e tyre profesionale dhe të mos kenë hapësirë ​​shtëpiake për të bërë punën e tyre në mënyrë efektive. Nuk ka nevojë të thuhet, prova të qarta se si rolet tradicionale gjinore ndikojnë në punën në shtëpi: në hulumtimin amerikan të bërë nga konsulentët e menaxhimit McKinsey, 79% e meshkujve thanë se përjetonin “efektshmëri pozitive të punës” në shtëpi, krahasuar me vetëm 37% të grave. Kushdo që të jeni, për më tepër, ka një shans të mirë që WFH të ketë rritur orët tuaja: hulumtimi gjatë bllokimit të parë global zbuloi se për 3 milionë punëtorë në distancë në mbarë botën, dita mesatare e punës ishte rritur me 8.2%, ose gati 50 minuta.

Shkrimtarët amerikanë Charlie Warzel dhe Anne Helen Petersen botuan kohët e fundit “Out of Office”, një libër shterues, por shumë i qartë për avantazhet dhe disavantazhet e të punuarit nga shtëpia. Debati i tij qendror, pjesërisht i bazuar në përvojën e tyre të largimit nga puna në zyrë në New York dhe përpjekjes për një jetë të re në Montana, është se puna në distancë mund “t’ju largojë nga rrota e produktivitetit të vazhdueshëm”, si dhe t’ju kthejë në “një mik dhe partner më të mirë”. Problemi i madh, siç e shohin ata, është se shumë punëdhënës kanë ndërtuar shpejt një model të punës në shtëpi në kulturat e vendit të punës që theksojnë orët e gjata, llojin e miqësisë që bëhet shpejt e dhimbshme dhe monitorimin nga afër të asaj që bëjnë njerëzit. Ata citojnë vrojtimin e komedianit Kevin Farzad se “nëse një punëdhënës thotë ndonjëherë, ‘ne jemi si familje këtu’, çfarë ata nënkuptojnë është se ‘ata do t’ju shkatërrojnë psikologjikisht”. Lejojini ato qëndrime në mjedisin shtëpiak të njerëzve dhe rrezikoni “kolapsin total të ekuilibrit punë-jetë”.

Lexo: Si të lundroni në të gjitha mënyrat e ndryshme të punës që nga Covid

Për të kuptuar këtë pikë, harroni çdo vizion të njerëzve me fuqi të lartë që fluturojnë mes qytetit dhe vendit dhe organizojnë takime të Zoom në shtëpitë e tyre verore. Në vend të kësaj, mendoni për punën e qendrës së thirrjeve, e cila po shtyhej për t’u bërë në shtëpitë e njerëzve shumë përpara pandemisë. Këtu, ju nuk shihni vetëm lidhjet që duhen krijuar midis punës në shtëpi dhe vetëpunësimit fals, por një botë të re të mbikëqyrjes së punëtorëve në distancë. Në mars të vitit të kaluar, Guardian raportoi për kompaninë shumëkombëshe të qendrës së thirrjeve Teleperformance dhe software-in e ndërtuar rreth kamerave të internetit në laptopët e punëtorëve të shtëpisë. “Nëse sistemi nuk zbulon asnjë prekje të tastierës dhe klikim të mouse-it, ai do t’ju tregojë si të papunë për atë kohëzgjatje të caktuar dhe do t’i raportohet mbikëqyrësit tuaj,” tha një grup udhëzimesh.

Nëse nuk flisni për pushtetin në vendin e punës, nuk do ta bëni këtë siç duhet”, thotë Andrew Pakes, një zëvendës sekretar i përgjithshëm i sindikatës së jakave të bardha Prospect. Nga kjo pikë themelore, gjithçka vijon. Ne fiksohemi te puna në shtëpi, kur në të vërtetë duhet të fillojmë me fleksibilitet: pavarësisht se ku punojnë, mundësia që njerëzit të fillojnë dhe të përfundojnë në momentet e zgjedhjes së tyre, të ndajnë kohën e lirë dhe të sigurojnë që pushimet të plotësojnë aspektet e tjera të jetës së tyre. Kompanitë duhet t’i kushtojnë shumë më tepër vëmendje nevojave të rekrutëve të rinj – duke i çiftuar me mentorë të përkushtuar, duke u siguruar që ata të kenë mundësinë të kalojnë të gjithë ose shumicën e orëve të tyre të punës në një vend pune, duke i lejuar ata të anëtarësohen në një sindikatë. Për të gjithë punonjësit, duhet të ketë edhe një të drejtë për përfaqësim kolektiv, edhe një lloj të drejte për t’u shkëputur – për të mos u përballur me email, telefonata dhe mesazhe jashtë orarit të punës – që është miratuar në Francë, Itali dhe Spanjë, dhe tani mbështetet paraprakisht – të paktën për stafin e sektorit publik – nga qeveria e drejtuar nga SNP në Edinburg.

Lexo: Këto vende në Evropë po kërkojnë ta bëjnë punën në distancë një të drejtë ligjore pas COVID-it

Diku në të gjitha këto mund të jenë fillimet e punës në shtëpi dhe hibride që në fakt mund të përmirësojnë jetën e njerëzve. Rreziku i gjendjes shpirtërore të lodhur nga fillimi i vitit 2022 është se do të fillojë indiferenca dhe fatalizmi dhe ne do të përfundojmë duke ecur në gjumë në një realitet post-pandemik që askush nuk e dëshiron. Mes pikëllimit, përçarjes dhe ndryshimeve të mëdha në përvojat tona të përditshme, e ardhmja ka ardhur: jo vetëm e punës, por të gjitha aspektet e tjera të jetës që ajo prek. Kur do të fillojmë të bëjmë diçka për të?

Autori: John Harris është një gazetar i Guardian

Burimi: The Guardian